Citronkladdkaka med vitchoklad ganache

18.02.2018 16:12

Nu har jag återigen snubblat över ett recept som klättrat upp till en favorit direkt. En söt syrlig citronkladdkaka med vit choklad ganache. Enkelt att göra och perfekt kladdig med massor av citronsmak. Någon beskrev den som lemoncurd i kladdkaka-format, vilket jag tycker passar väldigt bra in här. Ganache toppningen är också den perfekta komplementen till den syrliga kladdkakan. Ganachen är så otroligt tacksam att göra och dekorera med. Man behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet, är den redo att spritsa eller bara bre på den på din kaka.

Choklad ganache: Börja gärna med att göra ganachen, då den behöver minst ett par timmar i kylskåpet innan man kan spritsa den på kakan.
200 vit choklad
1 dl vispgrädde
Gör så här: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är på väg att börja koka. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Citronkladdkaka:
150 g smör
3 citroner (skal och saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Häll över i en bunke. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Spritsa ganachen över den. Bäst att servera är dagen efter.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden