Citron och björnbär tårta

08.05.2016 22:37

Jag gjorde denna tårta för första gången nu, till min dotters födelsedag och måste erkänna att jag blev helt förälskad i dessa färger. Tänk vad fint det kan bli med naturliga färger, utan några som helst tillsatser. Den borde gå såklart att göra på vilka skogsbär som helst, men jag valde björnbär denna gång..... och hade jag haft flera sådana, hade jag nog lagt på ännu ett lager i ännu mörkare nyans.

Min tårta är gjort i en form på 18 cm och saknar tyvärr ett lager med fyllning, eftersom jag inte hade tillräckligt med björnbär, men receptet nedan är för en komplett sådan där en femte lager med fyllning kommer till. 
Botten:
2 ägg
2 msk socker
1 msk mjöl
1 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker med elvisp i ca 10 minuter. Sikta ner mjöl, potatismjöl, bakpulver och vänd försiktigt med en slickepott. Häll över i en form på 18 cm som är kläd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt, innan du börjar med fyllningen. Ta en ny form på 18 cm och klä kanterna med en lite tjockare plastfilm. Det går fint med bakplåtspapper också, men då blir inte kanterna så släta när man tar ut tårtan på slutet, eftersom papper skrynklar sig gärna. Jag använder plastfilm i alla fall.
Fyllning:
1 000 gram frysta björnbär
3 citroner
2 ägg
150 gram smör
380 gram socker
17 1/2 gelatinblad (35 gram)
500 gram vispgrädde
2 msk vaniljextrakt
Gör så här: Börja med att göra en sats med lemoncurd och en med björnbär puré. Dessa kommer att användas i olika mängder i alla de kommande lager med fyllning.
Lemon curd: Ha saft och rivet skal av citronerna i en kastrull. Tillsätt 180 gram socker och 2 ägg. Vispa gott för hand tills allt är välblandat och tillsätt 85 gram smör. Ställ kastrullen på spisen och koka på låg värme tills det att konsistensen blir lite tjockare. Ta av från spisen och sila allt.
Björnbär puré: Lägg bären i en kastrull tillsammans med 200 gram socker. Låt koka i ca 8 minuter tills bären är väldigt mjuka och du har fått ur mycket saft. Ta av spisen och sila bort alla frön. Pressa ordentligt så du får ut all saft. Låt stå åt sidan.
Lager 1: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Mätt 170 gram av lemoncurden (som skall fortfarande vara varm).  Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i det varma lemoncurden. Blanda så att allt smälter fint. Vispa upp 150 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över ditt första lager på tårtbottnen. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 2: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 70 gram björnbärpuré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 100 gram lemoncurd och blanda väl. Vispa upp 130 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 2 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 3: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 120 gram björnbärpuré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 50 gram lemoncurd och blanda väl. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 3 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 4: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 210 gram björnbärpuré. Tillsätt 30 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt även 1 tsk vaniljextrakt. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 4 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 5: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 320 gram björnbärpuré. Tillsätt 40 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Häll den över tårtan som ett sista lager och ställ formen i kylskåpet för minst 3 timmar innan servering.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden