Citron paj

19.04.2014 17:45

Blev påmind häromdagen om att jag inte har lagt ut recept på den citron paj som jag så många gånger har bjudit på. Därför passade jag på att göra den som efterrätt till Påsk middagen idag. Väldigt enkel recept, väldigt gott och mycket uppskattad. Köper du med dig en citron, så borde du ha alla andra ingredienser redan hemma.

Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 1/2 dl vatten
1 msk smör
3 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl skal och saft av en citron
Maräng:
3 äggvitor
6 msk socker

Gör så här: Börja med degen till pajskalen. Blanda mjöl och smör i en skål och jobba ihop det med handen tills allt har välblandat. Tillsätt vattnet och fortsätt knåda för hand. Ställ degen för att vila i kylskåpet i en timme. Tryck ut den i en ugnssäker form, nagga den med en gaffel och ställ den tillbaks i kylskåpet ytterligare 10 minuter. Förgrädda pajskalen i ugnen i 15 minuter på 225 grader. Låt svalna.

Fyllningen: Koka upp vatten och smör. I en separat skål, vispa ihop äggulor och socker för ca 5 minuter. Tillsätt mjöl, vispa någon mer minut. Tillsätt nu det kokande smörvattnet, saften och rivna skalet av en citron, under vispning. Häll tillbaks allt i kastrullen och ställ tillbaks på spisen, på svag värme tills den tjocknar. Rör i hela tiden. Kyl krämen i vattenbad. Rör i då och då.

Maräng: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du har fått en fast, fin maräng.

Fyll pajskalen med krämen och ha marängen över det. Grädda pajen i ugnen för 15 minuter på 150 grader, tills marängen fått en fin färg på toppen.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden