Citronpaj med swiss maräng

05.04.2015 20:24

Ingen riktigt Påsk utan en citronpaj tycker jag. Efter en riktigt Påskmiddag, med marinerad lammstek, hasselsbackspotatis, rödvinsås och mycket annat gott.....var det bara perfekt att avsluta med citronpaj, för att det spelar ingen roll hur mätt man är....det finns alltid plats för en bit paj. I år har jag för första gången frångått mitt vanliga recept som jag använt i åratal och provat något nytt. Lika gott!

Pajskalet:
150 gram osaltat smör
1/4 tsk salt
100 gram florsocker
1 stort ägg
250g mjöl
1 tsk vanilj eller vaniljextrakt

Gör så här: Ha alla ingredienser i en bunke och smula ihop allt med fingrarna. Blanda ihop till en deg utan att överarbeta degen. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme. Ta ut det efteråt och kavla till ett tunt lager. Jag brukar kavla med bakplåtspapper både under och över degen, annars fastnar den på kaveln eller bordet. Tryck ut degen i en pajform på 20 cm och nagga med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och häll över några torkade ärtor för att hindra pajskalet att resa sig under gräddning. Jag hade inga sådana och fick använda mig av små stenar och glaskulor vilket fungerade lika bra. Grädda på 190 grader C i 20 minuter. Ta bort bakplåtspappret med stenarna och grädda yterliggare 10 minuter. Låt skalet kallna helt innan du fyller den med vaniljkrämen.

Citron fyllning (för en 20cm pajform)
fint rivet skal av 2 citroner
130ml saft från ca 3-4 citroner
150 gram socker
 4 ägg
 2 gelatinblad
 150 gram smör

Gör så här: Häll socker, citronskal,citronsaft och ägg i en kastrull. Värm upp på låg värme under konstant omrörning. Lägg gelatinbladen i kall vatten i några minuter. Kläm ur vattnet och lägg de i det varma citronblandningen som börjar tjockna lite lätt. Rör i tills gelatinbladen har smällt och häll allt över i en bunke tillhörande en köksmaskin. Låt svalna i ett par minuter innan du tillsätter smöret. Vispa i några minuter. Häll över det i pajskalet. Låt kallna helt så att den stelnar innan du spritsar över marängen. 

Swiss maräng:
6 äggvitor
5 dl socker
1 msk vaniljextrakt

Gör så här: Ha alla ingredienser i en bunke. Ställ den ovanför en kastrull med småkokande vatten. Vispa för hand i ca 4 minuter eller tills det att sockret har löst upp. Häll över smeten till en bunke tillhörande en köksmaskin och vispa i ca 7 minuter tills du får en väldigt fast, fin maräng. Spritsa den över citron fyllningen och ställ kall.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden