Bjudbuffé till Marcus konfirmation

10.06.2019 21:59

Nu när min son skulle konfirmeras, fick jag lite huvudbry när jag insåg att jag var tvungen att hitta på något att bjuda på, som gick att laga dagarna innan, som var lätt att ta fram när hela sällskapet skulle komma hem från kyrkan. Valet föll på marinerad oxfilé, fläskfilé och kyckling, samt några olika sallader. Hela buffén består av kalla rätter, men väldigt gott och perfekt till stora sällskap.

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

Marinerad kycklingfilé

Marinerad kyckingfilé
 
2 kg kycklingfilé
grillkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Ta ut och låt kallna. Detta kan även förbereras dagen innan servering.
Marinaden:
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 pkt djupfrysta örtkryddor provencale eller koriander
1 dl klippt gräslök
2 pressade vitlökskryftor
1 citron, rivet skal och safteMarinerad kyckingfil2 kg kycklingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

Balsamicomarinerad fläskfilé

1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 minuter, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.

Melonsallad med fetaost och oliver

200 g svarta eller gröna oliver
2 msk olivolja
1/2 vattenmelon, i bitar
200 g fetaost, i bitar
1 liten röd lök, i tunna strimlor
2 msk rödvinsvinäger, eller
1 citron, pressad saft
1 kruka basilika, plockade blad
2 krm salt
3 krm svartpeppar
Gör så här: Lägg oliverna i oljan. Blanda melon, fetaost och lök. Tillsätt oliverna och ringla över resten av oljan och vinägern, samt strö över basilikan. Salta och peppra.

Matig sallad med halloumi och jordgubbar

1 påse blandsallad
gurka
cocktailtomater
paprika
rädisor
sugar snaps
halloumi
smör
jordgubbar
solroskärnor
svartpeppar
crema di balsamico
Gör så här: Hacka grönsakerna. Lägg salladen på fint fat och fördela grönsakerna över. Skiva halloumin och stek i smör. Låt svalna. Riv osten i botar och fördela över. Skiva jordgubbar och på med dem. På med solroskärnor och vrid några varv med pepparkvarnen. Ringla crema di balsamico över.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden