Créme caramel

27.08.2014 22:42

Nu hör ni, har vi kommit fram till min absoluta favorit dessert. Créme caramel är bland det första jag någonsin bakat som barn....förutom den gången jag skulle göra en kladdkaka och i stället för 2 deciliter socker tog jag 2 kilo....tyckte inte alls lät konstigt då en kaka måste ju vara sött. Ni kan gissa själva att det inte blev någon kladdkaka då......däremot en väldigt kladdig ugn.

Créme caramel däremot, lyckades jag med på första försöket. Kanske därför jag tycker så mycket om det fortfarande. Lyckliga minnen!

3 dl socker till caramelen
6 dl mjölk
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl socker
8 ägg

Gör så här: Häll 3 dl socker i en kastrull och värm på medelvärme tills sockret har smällt och fått caramelfärg. Häll över i formen där du skall göra créme caramelen. Jag valde en hjärtformad, samt 2 glasburkar. Snurra lite på formen så du får det smälta sockret på kanterna runt om. Ställ formen åt sidan så länge. Värm nu mjölken, grädden, 1 dl socker och fröna från vaniljstången i en kastrull. Ta kastrullen ifrån plattan när den når kokpunkten och låt den svalna. Vispa äggen för hand och häll över de i mjölkblandningen när den har svalnat. Häll allt i den socker klädda formen och låt stå i några minuter. Detta gör att eventuella bubblor i smeten kommer att minska. Koka upp lite vatten och häll över i en större form än det du har créme caramelen i. Placera nu formen med caramelen över i vatenbadet. Var försiktig så du inte får vatten över i formen med caramelen. Ställ vattenbadet med caramelformen i, i ugnen på 125 grader C. Tiden beror lite på mängden caramel blandning du har. En sats där du har hela blandningen i en form, borde vara inne i 2,45 timme. Min hjärtformade på bilden tog lite drygt 2 timmar och burkarna 1,5 timme.

När créme caramelen är färdig, måste den svalna helt innan du ställer in den i kylskåpet över natten. Dagen efter vänder du över det på ett fat med lite kant så att såsen inte flytter ut och servera. Glasburkarna använder jag som de är. Såsen kommer fram när man börjar äta ur den.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden