Eclere tårta med choklad ganasche

01.05.2016 20:22

Hipp hipp hurra för mig idag. Eftersom det är MIN födelsedag,  bakade jag något som jag själv älskar. En ecler/ eller petit-choux tårta. Den består av fyra lager och tar en liten stund att få ihop den kanske, men helt värt det. Först en botten på petit-choux smet som är både sockerfri och kalorisnål. Den biten jämnar dock ut sig, när man toppar med ett rejält lager vaniljkräm, ett med choklad ganache och ett sista med grädde. Ingen bakelse för en som går på diet, men vad gör det... Grattis till mig!

 

Lager 1: Petit-choux botten
150 gram mjöl
150 ml vatten
150 ml mjölk
150 gram smör
5 ägg
Gör så här: Smörj en bakform på ca 30x40cm. Koka upp vatten, mjölk med smör. Rör i mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Tryck ut smeten i formen (gärna med hjälp av fingrarna) och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C. Skulle den få lite för mycket färg, kan du sänka till 175 efter halva gräddningen. Bottnen kommer att vara lite vågig, vilket är helt ok. Låt den svalna helt.
Lager 2: Vaniljkräm
2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
135 gram socker
60 gram maizenastärkelse
6 äggulor
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad (ca 10 gram)
400 gram vispgrädde
Gör så här: Blanda vispgrädde (2dl), mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning.  Ställ kastrullen tillbaks på spisen och koka på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. När vaniljkrämen har blivit tjock, tas kastrullen från värmen och ställs för att svalna en stund. Under tiden läggs gelatinbladen i kall vatten. Ta upp de efter 5 minuter och kläm ur allt vatten. Lägg över de i vaniljkrämen (som nu borde ha svalnat till ca 40 grader C. Om krämen är för varm, kommer gelatinen att klumpa sig bara). Blanda väl.
Vispa upp de resterande 400 gram med grädde och blanda i det försiktigt i vaniljkrämen. Vispa inte, utan använd en slickepott till det. Man vill behålla så mycket som möjligt av luften i grädden. Bred ut krämen över petit-choux bottnen och ställ i frysen i en halv timme.
Lager 3: Choklad ganache
200 gram vispgrädde
200 gram mjölkchoklad (alt.150 gram mörk choklad)
Gör så här: Värm vispgrädden tills det att den skall precis börja koka. Ta bort från spisen och blanda i hackad choklad. Blanda väl och häll över vaniljkrämen (spara ett par skedar för dekoration. Ställ i frysen i en halv timme.
Lager 4: Gräddtäcke
400 gram vispgrädde
40 gram florsocker
Gör så här: Vispa grädden till nästan hård. Tillsätt sockret och vispa färdigt. Spritsa eller bred det över choklad ganachen. Ringla lite chokladganache som du sparat, ovanpå och ställ i kylskåpet i ett par timmar.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden