Emelies Student tårta

14.06.2018 20:19

Älskade brorsdotter Emelie har tagit studenten. Sååå stolt över den fantastiskt fina, unga kvinnan som hon har blivit. En sån underbar dag det har varit, med mycket värme, skratt och glädje. Stort grattis till Studenten finaste Emelie och välkommen till vuxen livet :) .....

Enligt önskemål, blev tårtorna klädda med blommor i rosa och gröna toner som för tankarna till japanska trädgårdar, med manga inspiration på den lilla tårta. Manga bilderna är printade på sockerpasta och 100% ätbart. Smakerna är av vaniljbottnar, fyllda med lemoncurd, vaniljkräm och limemousse. 

Tårta 1: bottnar gjorda på 10 ägg
Tårta 2: bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 2 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver 
Gör så här: Börja med att klä 2 formar med bakplåtspapper (per tårta). Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Upprepa samma procedur för tårta nummer 2.
Vaniljkräm: recept till båda tårtor
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och att man rör i det hela tiden.
Lime mousse: recept till båda tårtor
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lemoncurd: färdig köpt.
Sätt ihop tårtan med ett lager lemoncurd först, sen vaniljkräm och limemousse som tredje fyllning. Jag spacklade tårtorna med vispad grädde, men det är helt valfritt. Smörkräm och sockerpasta fungerar lika bra.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden