Enkel Tiramisu

25.04.2014 23:46

Idag har jag gjort den italienska desserten Tiramisu på ett mycket enkelt sätt. Tira mi sù betyder ungefär ’pigga upp mig’, vilket kommer av att rätten innehåller kaffe, som är uppiggande. En krämig dessert som kombinerar choklad, kaffe, savoiardi kex och mascarpone.
Ryktena säger att den goda desserten kom till på 60 talet i en restaurang vid namn ’Treviso’s Ristorante El Toula’ i just staden Treviso. Ett annat rykte säger att Tiramisu kan spåras ända bak till 1600-talet och att den togs fram av Sienas främsta konditor, som en gåva till Cosimo III dei
Medici, som var mycket svag för sötsaker. Hur som helst så går den att laga på väldigt många sätt, men här har jag valt att ta med en mycket enkel recept som inte alls tar mycket tid att laga. Trevlig helg på er alla!

Receptet är för 4 personer. Kan lagas i glas som jag gjort eller i en form på ca 15x20cm.

2 ägg
4 msk socker
2 msk valfritt likör (Amaretto är mest vanligt. Jag använder dock päron likör)
250 gram mascarpone ost
12 st savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe (jag använder capuccinno)
2 msk kakao

Gör så här: Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och likör och rör ner försiktigt till en jämn blandning. Om du använder elvisp, ta på lägsta hastighet. Vispa äggvitorna till en fast skum och vänd försiktigt ner det i sockersmeten med en slikkepott. Rör till en jämn smet.

Häll kaffet i en vid, djup tallrik som är tillräklig stor för att få plats att doppa kexet i. Doppa kexet i kaffet. Tänk på att doppa bara en kort stund, 1-2 sekunder, bara på undersidan av kexet. Det skall inte bli genomblött, kexet suger snabbt åt sig vätskan. Lägg en första lager av doppade kex i bottnen av formen/glaset. Bred ut hälften av mascarpone krämen. På med ett lager till med doppade kex och avsluta med kräm igen. Låt stå i kylskåpet fram till serveringen, gärna över natten. Precis innan serveringen strös kakao över. Njut!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden