Focaccia bröd, julpyntad

15.12.2020 06:32

Focaccia bröd är både lätt att baka och väldigt gott. Här kommer en variant som är lite mer julpyntad, men den biten kan variera hur man än vill. Det jag skall komma ihåg till nästa gång är att kanske inte ha så mycket "pynt" på, för brödet gräddades inte riktigt lika bra där under. Lite gläsare gran nästa år blir det.  Man lär sig något nytt varje gång. Ha det gott alla. 

25 g jäst [0,5 förp]
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

25 g jäst [0,5 förp]
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden