Fragilités bakelser

14.03.2015 18:04

Tre av mina kollegor på jobbet kom på den roliga idén att anmälla mig till 2015 säsong av "Hela Sverige bakar"....och gissa min stora förvåning när programet hörde av sig och ville träffa mig inför en eventuell casting. Fantastiskt kul...och när jag fick frågan om att ta med mig ett bakverk, bestämde jag mig direkt att det skulle bli en fragilités bakelse. En personlig favorit som jag inte bakat på över ett år....men som jag nu hoppas ska ta mig till nästa steg i uttagninsprocessen. Håller tummarna..

Read about it in English here!

Recept för 12 bitar

Bottnar:
50 gram mandelmjöl
2 dl socker
1 1/2 msk mjöl
4 äggvitor
Fyllning:
1/2 dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 gram smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
saft av en halv citron
Garnering:
50 gram blockchoklad

Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl med socker och mjöl. Vispa äggvitorna till hård skum och vänd ner de i mjöl blandningen. Blanda väl med en slickepott och bred ut smeten i ett jämt lager på det mjölade pappret. Grädda i nedre delen av ugnen i exakt 20 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör du fyllningen genom att göra en redning av mjölet och vattnet i en kastrull. Låt det koka under ständigt omrörning tills det tjocknar (går snabbt). Dra kastrullen ifrån värmen , tillsätt äggulan och låt krämen svalna. Rör smör med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mjölredningen lite i taget. Arbeta den kraftigt, gärna med elvisp så att den blir poröst och luftig. Smaksätt med citronsaft. Dela bottnen i 3 lika breda längder med en vass kniv och fyll de med krämen. Det blir totallt 3 lager med botten och 2 lager med kräm. Skär längden i 12 bitar. Smält chokladen och ringla över bakelserna. Ställ i kylskåpet över natten för bästa resultat..

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden