Frozen jordgubbscheesecake på kladdkakebotten

26.07.2015 19:31

Altså....vad händer med våran sommar i år? Halvvägs in i min semester och tro det eller inte, men igår så hade vi brasan tänd här hemma...inomhus. Helt galet!!! Perfekt väder för att hålla sig inomhus och baka kan man tycka....men lite mer sol hade nog inte skadat. Så, nu när jag har gnällt färdigt (annars vore man inte en äkta närking) , kan vi gå över till den frozen jordgubbscheesecake på kladdkakebotten som jag bakat på recept från Lindas blogg på Veckorevyn. Att använda sig av kladdkakebotten till en cheesecake är helt genialiskt, något jag kommer att fortsätta göra flera gånger i framtiden. Den fungerar både till frusen och icke frusen recept. Själva fyllningen är dock lite för isigt för mig....inte för att gästerna klagade över just den biten. Perfekt kaka att ha i frysen när oväntad beök ringer på dörren. Ha det gott alla!

Kladdkakebotten:
185 g Smör
3 Ägg
3.5 dl Strösocker
2.5 dl Vetemjöl
1 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
Fyllning:
200 g Philadelphiaost
1.5 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
3 Äggulor
6 dl Vispgrädde
75 g Vit Choklad, fint hackad
0.5 l Jordgubbar
Gör så här: För kladdkakan: Börja med att sätta ugnen på 180°C och smöra- samt mjöla en springform på 26 cm. Smält smöret, blanda alla ingredienser till en jämn smet och häll upp det i formem. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter, kanterna ska vara fasta men mitten ska ”vobbla” lite när du skakar på formen. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp.
Vispa upp grädden till fyllningen och ställ åt sidan. Rör ihop philadelphia med strösocker, vaniljsocker och en äggula i taget. Rör ner den hackade chokladen i färskostsmeten. Vänd ner den vispade grädden. Mosa jordgubbarna med en gaffel och vänd ner dem i gräddblandningen. Vänd runt ordentligt. Häll upp smeten i formen ovanpå kladdkakan och ställ in i frysen i minst 4-5 h, gärna över natten.
Tag fram kakan en stund innan serverings så att den blir lättare att skära i.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden