Giraffmönstrad rulltårta

19.04.2015 21:06

Skulle göra en klassiskt rulltårta...men gud så tråkigt. Var bara tvungen att pimpa den lite och skapade en giraffmönstrad utseende på den. Har haft det i tankarna länge och nu fick jag äntligen testa. Första försöket blev inte väldigt snygg, men jag lärde mig av mina misstag, provade igen och.....voila. Receptet och tillvägagångsättet skiljer sig lite från den klassiska, svenska varianten....men jag föredrar det. Kommer dock inte undan och skall nog göra en vanlig också snart.

5 ägg
75 ml rapsolja
75 ml vatten
105 gram socker
105 gram mjöl
1,5 tsk kakao
Gör så här: Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulor med olja, vatten och hälften av sockret i en bunke. Sila mjölet över äggblandningen och fortsätt vispa tills det att du har en smidig smet. Vispa äggvitorna till hård skum tillsammans med resterande sockret. Tillsätt det i 3 omgångar i äggule smeten och blanda in det försiktigt med en slickepott. Nu över till det roliga: Lägg några matskedar med smet i en spritspåse och rita giraffmöstret på ett bakplåtspapper som ligger på en ugnsplåt. Slå med plåten i bordet ett par gånger så att alla luftbubblor i smeten försvinner och grädda i förvärmd ugn i 1 minut (absolut inte längre) på 180 grader C. Den skall bara få en liten hinna på sig så att den inte blandas ihop med det bruna smeten som kommer att hällas över efteråt. Under tiden siktar du kakao över resterande smet och blandar väl med en slickepott. Häll över den nu bruna smeten över giraffmönstret som har greddats i 1 minut och återigen slå med plåten i bordet ett par gånger så att luftbubblor försvinner. Grädda det hela nu för ca 10 minuter, fortfarande på 180 grader. Ta ut kakan och vänd över på en ren bakplåtspapper. Dra bort det gamla pappret som varit med i ugnen och låt kallna. Vänd kakan ännu en gång för att få mönstret neråt och fyll det enligt tycke och smak. Jag valde följande:

Fyllning:
75 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl vaniljkräm (hade kvar från när jag bakade vaniljhjärtan)
Gör så här: Rör smör och florsocker poröst. Klicka i vaniljkräm lite i taget och blanda väl. Bred över kakan och rulla ihop.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden