Himmelskt marängtårta

31.07.2020 12:02

10-års bröllopsdag idag och mannen i huset fick välja efterrätt. Ett norskt recept som består av en tunn sockerkaksbotten, täckt med chokladkräm, grädde och en maräng lock toppad med choklad och jordnötter. Supergott, men kan tyvärr inte göras helt i förväg. Vänta alltid med att lägga på locket av maräng tills strax innan serveringen (eller samma dag i alla fall) annars blir den lite väl mjuk och seg. 

Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 ägg
80 g socker
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kallna i formen.  Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret. 
Maräng locket:
3 äggvitor
180 g brunt socker
50 g mjölkchoklad
50 g jordnötter
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. Klä en kakform med avtagbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lyft försiktigt från formen och bakplåtspappret.
Chokladkräm:
75 g smör
100 g mjölkchoklad
100 g florsocker
2 äggulor
Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna.
Gräddfyllning:
3 dl vispad grädde
Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen.

Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 ägg
80 g socker
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagsbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kalna i formen.  Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret.  
Maräng locket:
3 äggviter
180 g brunt socker
50 g mjölkchoklad
50 g jordnötter
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. klä en kakform med avtagsbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lygt försiktigt från formen och bakplåtspappret. 
Chokladkräm:
75 g smör
100 g mjölkchoklad
100 g florsocker
2 äggulor
Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna. 
Gräddfyllning:
3 dl vispgrädde
Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen. 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden