Ion's 50-års skaldjursbuffé

10.09.2018 12:55

En skaldjursbuffé utan dess like blev det serverat på min brors 50-års fest. Fantastiskt fint upplagd med många av havets läckerheter som våra vänner från Ekbom Delikatesser i Kumla levererade. Gästernas reaktion på den välfyllda båten var obeskrivligt. Tack Rickard, Anders och Kristina för den fina leveransen. 

Jag passade även på att testa lite nya recept på små tilltugg till den fina skaldjursbuffén, och här kommer några av dessa recept.  

Minipajer med västerbottenost och smörfrästa kantareller

Recept till ca 26 st småpajer. Du kan också köpa färdig pajdeg och använda det i stället om tiden är knapp.
3 ½ dl vetemjöl                                                  
100 g smör eller margarin                                
1 msk olja                                                         
1 äggula                                                            
3 msk kallt vatten         
Fyllning:
150 g västerbottenost
4 ägg
250 g kesella
3 dl grädde
½ tsk salt
Garnering:
smörstekta kantareller
Gör så här:
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. Dela pajdegen till 26 små bollar. Tryck ut pajdegen  i små aluminiumformar. Riv osten. Fördela osten i botten på pajskalen. Vispa ihop ägg, kesella, grädde och kryddor. Häll i fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200° eller tills äggstanningen har stelnat. Garnera dem sedan med smörstekta kantareller.

Krustader med fetaostkräm, sesam och fikon

Recept för 24st:
200 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 kruka mynta
1 förpackning små krustader
3-4 färska fikon
1 msk svarta sesamfrön
salt, peppar
Gör så här: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Rada upp krustaderna och klicka i röran. Tänk på att göra detta precis innan de ska ätas eftersom krustaderna blir mjuka fort. Dela varje fikon till klyftor. Toppa varje krustad med lite svarta sesamfrön, fikonklyfta och ett myntablad.

Roquefort Papillon med tranbär och pistagenötter

Recept för ca 20st
140g Roquefort Papillon
100g cream cheese
50g pistagenötter
50g torkade tranbär
Gör så här: Mosa Roquefort med gaffel och blanda ihop ostmassan med färskosten. Ställ blandningen i frysen i 15 minuter. Hacka tranbär och pistagenötterna. Rulla ostmassan till lagom stora ostbollar som du sen rullar i nöt- och tranbärs blandningen. Håll bollarna kylda tills det är dags för servering.

Kräftstjärtar med avokado, lime och dill

Recept för 16st
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
1 knippe dill
1/2 röd lök
1 burk kräftstjärtar i lake
salt, peppar
3 avokado
2 paket minitortillabröd
tandpetare
Gör så här: Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, skånsk senap, sambal oelek och klippt dill. Finstrimla rödlöken och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.
Häll av laken från kräftstjärtarna och tärna avokadon. Blanda ihop med resten. Klicka ut det på minitortillabrödet och rulla sedan ihop till en strut. Fäst ihop med tandpetare.

Räkspett med limesås i shotsglas

Recept för ca 20 shots
ca 300g skalade räkor
ca 20 träspett
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här: Plocka och skölj citronmelissbladen. Skölj limen. Riv skalet. Dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och -juice. Salta och peppra. Trä några räckor på varje spett. Bottna små glas med sås och ställ spetten i de.
Såsen går utmärkt att göra 1-2 dagar i förväg.

Avokado och laxrullar

Recept för ca 16st.
200g färskost
1 avokado
2 msk gräslök
2 msk citronsaft
150g skivad kallrökt lax
Gör så här: Mixa färskost, fruktköttet avokado, hackad gräslök och citronsaft. Lägg laxskivorna så att de lappar över varandra på ett ark med plastfolie på arbetsbänken. Bred på avokadoröran och rulla samman som en rulltårta. Rulla in i plasten och lägg i kylen över natten. Skär upp i 1½ cm tjocka skivor.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden