Ion's Whisky tårta

12.09.2015 21:17

Min stora bror fyllde år igår...och eftersom han är en riktig whisky älskare, överraskade jag med vad annars än en whisky tårta, i ordets alla bemärkelser. Hela tårtan är ätbar (utom den svarta snöret runt den), gjord på en jordnött/maräng botten och fylld med en riktig krämig chokladmousse med tydlig smak av whisky. Och precis som en tuff brud i lyx förpackning, är tårtan formad som en trälåda, innehållande en whisky flaska. Själva flaskan har jag gjort av sockerpasta, målat och sprejat i flera omgångar innan jag var nöjd. Stämpeln på flaskhalsen är avtrycket efter en whisky kork. Etiketterna är bilder från nätet som min man hjälpte mig att redigera lite: vi döpte whiskyn till Sir Ion (eftersom min bror heter Ion), la till gratulationen, åldern och lite andra små detaljer och skickade in bilden för utskrift på sockerpasta. Samma sak gjorde vi med skattemärket på korken. Avslutade med att fylla "lådan" med rostad kokoschips. Riktigt kul måste jag säga, och väldigt uppskattad. Grattis kära bror!

Botten:
150 gram jordnötter,
1,5 dl florsocker,
5 äggvitor,
1,5 dl socker
Choklad/whiskymousse:
450 gram mjölkchoklad Marabou,
150 gram smör,
0,7 dl kaffe,
0,7 dl whisky,
5 ägg (separera äggvitor från äggulor),
6 plattor gelatin,
2 dl socker,
300 Philadelphiaost.
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rektangulär form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Ha gärna pappret lite längre  upp över kanten eftersom det är ganska mycket fyllning till denna tårta, som skall in i formen. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Moussen: Finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i whiskyn. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Blanda väl med en slickepott och häll över bottnen. Låt stelna i kylskåpet över natten och dekorera sen.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden