Jordgubbs hjärtan med vanilj

31.03.2015 17:11

Tänk att det skall vara så svårt att hitta den perfekta receptet för vaniljkräm. Jag har provat olika varianter under ett längre period och även om de är alla goda på sitt sätt, har jag fortfarande inte lyckats hitta den som jag kan anse som perfekt. Men, men.....det finns fortfarande många sorter kvar att prova och envis som man är, tänker jag inte ge upp än. Dagens bakverk är en formbakelse gjort på ett skal som prisbelönades 1984. Receptet är från Ica's "Sju sorters kakor" och heter Margits goda hjärtan. Den fylde jag med en vaniljkräm gjord på grädde...och toppade med färska jordgubbar.

Recept för 9 st kanska stora hjärtan

Skal:
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 dl maizenamjöl
200 gram smör
2 msk sirap
Gör så här: Blanda samman de torra ingredienserna. Hacka smöret och tillsätt sirapen. Arbet hastigt ihop degen. Tryck ut degen ganska tunt i hjärtformade, välsmorda formar av metall eller silikon. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter på 175 grader C. Låt formarna svalna lite och knacka sedan försiktigt ur kakorna. Fyll sedan dessa med vaniljkräm och toppa med jordgubbar.

Vaniljkräm:
1 1/2 dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
vaniljfrön
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.Sjud under omrörning tills krämen är tjock. Kyl den och smaksätt med vaniljsocker och vaniljfrön.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden