Julsylta 2025
2 av de 3 rullsylta är nu färdiga. En tradition att ha det på julbordet blans det kallskurna. Den ena gjord på fläsklägg, den andra på sidfläsk.

Rullsylta på fläsklägg:
2 bitar fläsklägg (jag valde utan ben, men bara för att det var det jag hittade i butiken)
Koka den i vatten i ca 2,5 timmar tillsammans med:
2 lökar
2 morötter
pepparkorn
lagerblad
1 burk öl
Gör så här: ta upp köttet efter att ha kokat färdigt, dela den i mindre bitar. Blanda i:
pressad vitlök
lättstekt salladslök
stekt bacon
lite smält smör
salt
Blanda allt väl och lägg fyllningen i en tom plastflaska, där du klippt bort halsen.
Låt allt sätta sig till dagen efter i kylskåpet. Sker sönder flaskan och rulla rullen i hackad persilja.
Rullsylta på sidfläsk:
en större, mager bit sidfläsk med svål
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här: Skär loss nästan hela svålen men låt den sitta fast någon cm på ena långsidan. Putsa bort broskbitar och ev. ben. Fläsket ska gå att rullas ihop. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, skär tillbaka och nästan till kanten (tips är att titta på YouTube då det är svårt att förklara). Vik ut fläsket och lägg på en bricka eller skärbräda med svålens ovansida nedåt. Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre. Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden