Julsylta på sidfläsk

28.11.2020 19:18

Jag har verkligen fastnat för att testa göra olika julsyltor i år. Hittills har jag bara köpt de, utan en tanke på att jag skulle kunna göra de själv, men det är faktiskt lättare än vad man tror. Det finns ganska mycket recept på dessa ute på nätet, med mycket bättre beskrivningar än mina, men här kommer i alla fall det recept jag använt. Denna gång använde jag mig av sidfläsk. 

en större, mager bit sidfläsk med svål
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här: Skär loss nästan hela svålen men låt den sitta fast någon cm på ena långsidan. Putsa bort broskbitar och ev. ben. Fläsket ska gå att rullas ihop. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, skär tillbaka och nästan till kanten (tips är att titta på YouTube då det är svårt att förklara). Vik ut fläsket och lägg på en bricka eller skärbräda med svålens ovansida nedåt. Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre. Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de  över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre.
Sätt en köttermometer med spetsen i mitten av rullen.
Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad. 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden