Jultapas 1 - 2022

25.12.2022 12:50

Eftersom vår familj består av olika nationaliteter, brukar vår Julbord se lite annorlunda ut. Vi har tagit favoriterna från alla 3 länder vi representerar och skippar en del av de rätter som man ändå kan hitta på andra högtider under året. Det som representerar Norge är det självklara Pinnekjøttet som är en traditionell norsk rätt gjord på saltade och torkade revben, vanligtvis från får. Till det serveras kålrotsmos och kokt mandelpotatis. Från Norge har vi också en köttig julkorv som dampas i kokad vatten och som serveras tillsammans med Pinnekjøttet. Från det rumänska köket har vi de traditionella kåldolmarna, legumesallad och fyllda ägghalvor. … och från Sverige har jag i år valt att göra lite mer Jultapas med svenska smaker: julskinka, lax, sill, köttbullar och prinskorvar och mycket mer.

Matjessill krans : matjesill, rucola, mache sallad, rödlök, ägghalvor, crèmefraiche, svart/-röd rom och några potatischips.
Fyllda ägghalvor på rumänskt viss: med fyllning gjord på kokta äggulor, lite leverpastej, majonnäs, lite senap, salt och peppar. Proportionerna väljer man efter egen smak.
Rumänskt legumesallad: kokt potatis, kokta morötter, grillad/inlagd paprika, inlagd gurka. Allt hackas i mindre tärningar och blandas med majonnäs, salt o peppar. Jag dekorerade den med gräslök runtom.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden