Kaffe éclair

22.11.2014 22:18

Man får säga vad man vill om fransmän, men att baka är något de verkligen kan....och bakelser är något de är bara bäst på. Éclair är egentligen en avlång Petit-chou, en osötat fransk bakverk som oftast fylls med vanilj kräm eller grädde, (men kan lika bra fyllas med andra röror). Jag har, efter många försök, äntligen lyckas återskapa den smak som jag alltid åt när jag växte upp i Rumänien.....kaffe éclair. Dessa underbara bakelser är tillsammans med creme caramel mina absolut favoriter bland allt jag smakat så långt. Kan vara så för att det är vad jag är uppvuxen med....vem vet...

Recept för ca 20st éclair, beroende på storleken såklart.

Degen:

100 gram smör
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
6 ägg (normal stora)

Gör så här: Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör kraftigt med en träsked tills smeten släpper från bottten och kanten av kastrullen. Tag kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftigt omrörning. Spritsa ut smeten som lite avlånga stänger (ca 8 ca långa dubbla stänger, bredvid varandra) på en plåt med bakplåtspapper, och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader C. Låt kalna helt på galler, innan du delar på de och fyller med kräm.

Kaffe kräm:

100 gram smör
500 ml mjölk (uppvärmd)
3 tsk snabb kaffe
lite salt
1 tsk rom arom
225 gram (2,5 dl) socker
4 msk mjöl
4 ägg

Gör så här: I en kastrull, vispa ägg, socker, salt, mjöl och mjölken (efter att du kokat upp den).Tillsätt rom aromen och koka på svag värme tills krämen blir tillräcklig tjock. Ta av från spisen och tillsätt smöret med snabb kaffet. Rör i tills den har smält helt i krämen. Låt kallna innan du fyller bakelserna.

Glasyr: 2 dl florsocker blandat med 2-3 msk bryggd kaffe

Sätt ihop bakelserna genom att dela bottnarna i två, på längden. Fyll med krämen i mellan och toppa med glazyr.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden