Kladdkaka tårta med vaniljkräm

25.04.2015 18:37

Igår fick jag veta att jag inte valdes till en av de 12 deltagarna i Hela Sverige bakar, vilket känns helt ok måste jag säga. Jag kom så långt som till sista 48 kandidaterna och är rätt så stolt över mig. Hoppas jag inte gjort alla som hejat på mig alltför besvikna bara. Det har varit en hel del intervjuer, bakning och väntetid imellan alla turer, men kul och en fantastiskt upplevelse. Kommer att titta med helt andra ögon och beundran på programet som sänds sen i höst, för lätt är det definitivt inte kan jag säga....och vem vet, man kanske känner igen någon av deltagarna då. Jag  åt andra sidan, kommer att fortsätta baka här.....NÄR jag vill...och VAD jag vill.

Så......vi öppnar med en kladdkaka tårta, fylld med vaniljkräm och toppad med chokladganache och nötter. En riktig kaloribomb men vem brys sig.....att banta har aldrig varit min starka sida och tänker definitivt inte börja nu.  En liten tårta på bara 18 cm men väldigt mäktig, och räcker gott till minst 15 personer. Smaskens!!!!

Bottnar:
150 gram smör
100 gram mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 1/2 dl socker
1 nypa salt
1 1/3 dl mjöl
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt hackad choklad och kakao. Rör om tills chokladen har smällt. Låt blandningen svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slär smet och häll över i en form på 18cm som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt i formen, innan du delar den i två för att fylla med vaniljkräm.

Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
80 gram maizenastärkelse
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Fyll tårtan med vaniljkräm mellan bottnarna och ovanför, när den har svalnat lite.

Chokladganache:
100 gram mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
Gör så här: Smällt chokladen över vattenbad eller i micron och blanda med vispgrädde. Rör ihop till en slät smet och toppa tårtan med det. Garnera med hackade nötter och hyvlad choklad.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden