Klassiskt kanelbulle

04.10.2014 20:55

Av allt jag bakar här hemma, är det fortfarande de klassiska kanelbullarna som mina barn älskar mest.....och eftersom idag är det kanelbullens dag så kändes bara rätt att väcka de till doften av bullar imorse. Ha det gott alla!

Read about it in English here!

Deg:

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14 dl mjöl

Fyllning:

100 gram smör
1 dl socker
2 msk kanel

Till pensling: 1 ägg, pärlsocker

Gör så här: Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader C. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker och salt. Tillsätt mjölet. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med degmaskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca  30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Gör iordning fyllningen genom att röra ihop alla ingredienser och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop kakan till en rulle och skär i 10 delar. Lägg de med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden