Kola cupcakes

10.02.2014 21:42

Tänkte visa igen hur man lätt kan fixa 3 olika desserter av en och samma sats. Gjorde en sats av Kolatårta, men använde en form på bara 15cm i diameter till själva tårtan (blev en liten mini tårta) vilket gjorde att jag hade smet över till dessa underbara cupcakes och ytterligare en efterrätt som jag kommer att visa lite senare. Receptet nedan är för en Kolatårta på 24 cm i diameter, ELLER, en liten tårta på 15 cm + 6st cupcakes.

Botten:

2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten

Kolan:

50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i muffins papper och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt cupcakesen kallna medan du gör kola glasyren. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.

Toppa cupcakesen med kolan och garnera efter tycke och smak. Jag använde sockerblommor som jag gör själv på sockerpasta.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden