Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

25.07.2014 23:52

Vi är inne på säsongens sista jordgubbar och det tänker jag dra nytta av. Är inte så förtjust i att baka på frysta bär och därför utnyttiar jag säsongens bär så mycket jag bara kan. Denna tårta vann första pris i en tävlig som tidningen Buffé hade någon gång under  2012, och då kunde jag bara inte motstå att testa det. Låt oss säga att den tog slut innan gästerna som den var tilltänkt till kom. Gott, enkelt och ingen ugn behövs.

Read about it in English here!

1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400gram)
150 gram smör
300 gram digestivekex
1 liter jordgubbar
2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här: Lägg burken med det kondenserade mjölken oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker burken och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. Klä insidan av en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter, med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen och ställ in i kylen i en timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med hälften av daimekrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kola krämen. Bred daim grädden över. Ställ kallt fram till serveringen.