Kolasnittar med nötter

09.12.2018 18:37

Idag fick jag äntligen en ledig dag som jag kunde använda till att börja jul baka lite. Det blir ganska många sorters godis och kakor varje år......en del som jag bakar varje år, men också en del nya recept som hamnar här på bloggen. årets första nyhet för mig här är en blandning mellan godis och spröda kakor av en mördeg som täcks med en knäckig kolasmet full med nötter. Påminner om toscakaka fast en knaprigare variant. 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Toppning:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g mixade nötter av valfri sort.
Gör så här: Grovhacka nötterna för hand och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke, gärna i en matberedare.  Skär smör i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Tillsätt sedan vätskan och blanda snabbt ihop till en deg. platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakplåtspapper för att lättare kavla den lika stor som en ugnsplåt. Ta bort översta bakpappret, nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 minuter. Gör under tiden toppningen.  Blanda alla ingredienser till toppningen, förutom nötterna, i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme. Det skall inte börja koka, utan allting skall bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. baka sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i önskad storlek.

 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g nötter av valfri sort. Mixa fritt och välj bland:
valnötter, pistagé, sötmandel, pinjenötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter osv
 
Gör såhär:
Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Blanda gärna i en matberedare. Tillsätt sedan lite vätska, inte för mycket, och blanda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 min.
 
Gör under tiden toppingen. Ha koll på degen i ugnen så den inte bränns. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme, det ska inte börja koka utan allting ska bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. Baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna en stund. Skär i önskad storlek. Förvara i en kakburk i rumstemperatur, de håller sig upp till 7 dagar.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden