Lenas tårta

12.11.2014 20:17

Igår fick jag äran att få leverera en tårta till Familjens Hus förskolslärare LENA, i Kumla... som uppskattning från sina arbetskamrater. Jag blev så rörd över att höra hur omtyckt hon är av sina kollegor och uppskattad för sina insatser på jobbet. Min bästa vännina Lili är en av kollegorna och den som gav mig uppdraget till denna tårta. Jag fick fria händer med bara önskemål om att innehållet skulle vara morotskaka. Fick också veta att Lena är en underbar, varm och glad person som uppskattar lite lyx i livet. Som dekoration på morotstårtan, fick det bli en Louboutin sko med den representativa röda sulan som stod för det lyxiga i livet ....rosor för det vackra.....och diamanter for välstånd. Allt är gjort i socker pasta och tårtan är kläd i ätbart spets.

Tårtan på bild är gjord på 3 satser av vanlig morotskaka och räcker till ca 20 personer.

Receptet nedan är för 1 sats:

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 små tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 liten tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja (eller rapsolja),
4 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, på 190 grader.

När du har gjort ovan recept i 3 satser, bygg upp tårtan med glasyr i mellan, på toppen och runt om. Klä den i sockerpasta och garnera enligt önskemål.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden