Lime cheesecake med bär

06.08.2017 13:36

Även om det inte blir så mycket bakverk numera här i huset, håller vi i vår tradition om att alltid ha tårta till våra högtider, speciellt till födelsedagarna. Spelar ingen roll hur stor eller liten den blir. Denna vecka var det min mans tur att firas och han fick en lime cheesecake på en botten av våra absolut favorit kakor, Marabous soft cookies, och toppad med massor av bär dränkta i citron gelé. Grattis på dagen älskling!

Botten:
2 paket med Marabou soft cookies
130 gram smält smör
Gör så här: smula kakorna i en bunke. Använd gärna en stavmixer till detta. Blanda i det smälta smöret och tryck ut smeten i en form med avtagbar kant. Ställ formen i kylskåpet i ett par timmar.
Cheesecake:
600 gram Philadelphia ost
3 dl vispgrädde
1burk med sötad kondenserad mjölk
färskpressad limesaft av 4 limefrukter
5 gelatinblad
Gör så här: Lägg osten i en stor bunke och rör det slät med elvisp. Tillsätt grädden i 2-3 omgångar och vispa ihop till en krämig smet.
Separat, blanda ihop det kondenserade mjölken tillsammans med lime saften till en tjock slät massa och tillsätt ost smeten. Blanda väl, täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills fyllningen är rumstempererad.
Lägg gelatinen i kallvatten i ca 10 minuter. Ta upp bladen, krama ur alla vatten och smält de i en kastrull på väldigt svag värme (det går väldigt snabbt). Häll över vätskan i fyllningen (ta först bara en liten mängd av det och sedan även resten) och häll över fyllningen över bottnen. Låt stå i kallt i kylskåpet tills det att det stelnat (ca 4 timmar).
Gelé:
ca 6 gelatinblad
4 dl vatten
limesaft
frukt
4 msk socker
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten i ca 10 minuter. I en kastrull, värm upp 4dl vatten, med citronsaft och socker. Ta av från spisen och när den har svalnat lite, lägg över gelatinbladen. Häll över gelén över frukten som du har toppat tårtan med. Ställ kallt tills gelen har stelnat.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden