Linneas Olof tårta

17.01.2015 16:27

En av min dotters bästa vänner blev hela 5 år nyligen och idag blev det kalas med Frost tema...... Vi själva tycker väldigt mycket om den filmen och har länge tänkt att det vore roligt att testa göra själva Olof i sockerpasta....och idag fick vi tillfälle till att göra det. Det blev en tårta på 5 vaniljbottnar, fylld med limecurd, vaniljkräm och spacklad med smörkräm i 3 olika blåa nyanser. Fick också testa att för första gången göra ätbart glas som skulle föreställa isbitar i det här fallet. Mycket nytt för mig i dagens tårta, men det är just det jag tycker så mycket om...testa nya saker.

Grattis Linnea!..och tack för en fin kalas idag!

Bottnar:

Bottnarna är gjorda på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett stort dricksglas (9st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 3 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvisspen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i två formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. Dessa delas sen i två och då har man 4 bottnar. Jag fick lite smet över och kunde även grädda en femte botten, så tårtan på bild är gjord på 5 bottnar, 2 lager med fyllning av vaniljkräm, 2 lager av lime curd och spacklad med smörkräm i 3 olika nyanser.

Vaniljkräm:

2 äggulor
0,75 dl socker
0,5 dl mjöl  
2 dl kokande mjölk
1 vaniljstång

Gör så här: Vispa äggulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden mjölken med vaniljstången i (delad på längden) Häll till en början i den kokande mjölken droppvis, därefter i en tunn stråle under kraftig vispning. Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 minuter till krämen har tjocknat. Låt svalna och ta då bort vaniljstången. Använd krämen som 2 lager med fyllnad.

Lemon/citron curd: Finns att köpa färdig i mataffären eller om du vill göra egen, bifogar jag ett bra recept på det här. Använd curd som 2 lager med fyllnad.

Smörkräm:

450 g mjukt smör
9 dl florsocker
1,5 dl kokhett vatten
3 msk vaniljsocker
blå pastafärg

Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt. Dela i 3 skålar och färga med pastafärg i 3 olika nyanser.

 

Ätbart glas:

2,5 dl vatten
1 dl glykossirap
4 dl socker
1 krm ättika
lite olja

Gör så här: Mät upp och häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt ner en termometern och koka under omrörning tills vätskan har nått 150° C. Man behöver inte röra hela tiden utan det räcker att röra om då och då. Smörj en bit aluminiumfolie med lite olja. Häll försiktigt ut den 150 ° varma vätskan på folien och dra snabbt med en spatel över så att du fördelar den jämt på folien. Var försiktig med vätskan för den är väldigt varm. Låt nu allting svalna helt. Sedan är det bara bryta av den till glassplitter.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden