Mammas rumänska cozonac

02.05.2014 22:06

Det här är lite extra kul......Min mamma bakade för mig något som i Rumänien kallas för cozonac, en traditionell rumänsk sött bröd, en blandning mellan bröd och sockerkaka kan man säga.....något som jag vuxit upp med och som väcker så många fina barndomsminnen. Jag har sätt den bakas under hela min uppväxt, av min mamma, mormor och i stortsätt alla kvinnor i min släkt. Den bakas på flera sätt, beroende på vilken region i Rumänien du befinner dig i, och finns på dessert bordet vid varje stor helg och firande. Även Bulgarien har en lång tradition av att baka detta och recept kan spåras så långt tillbaka som till gamla Egypten. Det här visar jag med största stolthet.....och framför allt för att det är min mamma som bakad den.

Receptet nedan är för 3 stycken längder, men mamma brukar aldrig följa något speciell recept, utan känner sig fram när hon bakar. Ganska vanligt för hennes generation och i länder från Öst Europa. Vi gör i alla fall ett försök att skriva ner detta så som hon minns det.

4 ägg (separerade - äggulor för sig och äggvita för sig)
250 gram socker
1 tsk vanilj socker
lite riven citronskal
200 gram rapsolja
250 gram mjölk
750 gram mjöl
1 packet jäst
lite salt

Gör så här: Värm upp mjölk till 37 grader C och häll över smulad jäst i en större skål. Rör i så jästen löses upp. Tillsätt socker, vanilj socker och citron skal. Häll i hälften av mjölet och oljan och knåda gärna för hand till en ganska lös deg. Låt vila i ca 10 minuter. Tillsätt äggulorna och fortsätt knåda för hand. I en separat skål, vispa äggvitorna till hård skum och lägg över det i degbunken. Knåda vidare, fortfarande för hand och tillsätt resten av mjölet och saltet. Det kan ta lite tid, men du vet när degen är redo när den börjar bilda små luftbubblor medan du knådar. Dela degen i 3 delar. Kavla ut varje del och rulla ihop det som en rulltårta med en längd nästa dubbelt så långt som den form den kommer att gräddas i. Vik den långa degen på mitten och snurra runt som i bilden nedan. Lägg den i en avlång brödform och låt jäsa under handduk tills det att den fyller formen. Pensla med ägg och grädda i ca 45 minuter på 180 grader C.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden