Mango cheesecake

18.10.2015 20:31

Bestefar betyder farfar på norska.....och han fyller år imorgon. Vi fuskade och firade lite redan idag med en mango och lime cheesecake. Mango är en av mina favorit frukter, men i bakverk har jag inte använd den så mycket. Den är ganska mild i smaken, men tillsammans med lite lime gör att det kommer fram lite bättre. Grattis på dagen bestefar!

Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Fyllning:
225 g mango, fryst eller färskt
saften av 1 lime
300 g naturell färskost, t ex Philadelphia
200 g ricottaost
2 dl florsocker    
1 tsk vaniljsticker    
5 gelatinblad    
2 dl vispgrädde
Gör så här:  Tina och mixa mangon slät med mixerstav. Blanda med limesaft. Vispa färskost, ricotta, florsocker och vaniljsocker slätt med mangopurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm ca 2 dl av mangopurén. Ta upp gelatinbladen och smält dem under omrörning i den varma blandningen. Vispa ner gelatinsmeten med resten av mangoyoghurten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mangosmeten. Banda väl. Häll blandningen i formen.
Glasyren:
1 gelatinblad    
225 g mango, fryst eller färskt
1 msk florsocker    
saften av 1/2 lime
Gör så här:  Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker och limesaft. Värm hälften av mangopurén. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta däri. Blanda sedan med resterande mangopuré. Ringla det över mangofyllnaden i formen. Rör runt med skaftet på en sked till vackert mönster, eller låt det vara som ett lock bra (som jag gjort). Ställ in cheesecaken i kylen ca 3 timmar, tills den stelnar.
 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden