Marcus 13 år

12.11.2017 21:08

Nu har vi en tonåring i huset från och med idag. Dagen firades som vanligt med familj och goda vänner, och är man många som skall samlas, tycker jag att buffé är det bästa man kan bjuda på. Mycket god mat, mycket kärlek, mycket skratt och värme; då trivs jag som bäst. Lägger ut bara ett par nya recept som jag inte har här sen tidigare, och som jag själv vill gärna göra om vid senare tillfälle. En del annat finns på bloggen redan, som pizzabullar och minipajer. Bilder han jag inte heller ta så många, då jag blev färdig med allt i ungefär samma stund som första gästerna ringde på dörren, men så här såg det ut i alla fall.  

Grattis älskade Marcus på din 13-års dag! 

Marinerad kyckingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Ta ut och låt kallna. Detta kan även förberedas dagen innan servering.
Marinaden:
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 pkt djupfrysta örtkryddor provencale eller koriander
1 dl klippt gräslök
2 pressade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: blanda alla ingredienser till marinaden och skedda över kycklingen som du först har skurit i skivor och lagt på uppläggningsfat.

Salamipasta med fetaost crème (syns med på den samlade bilden)

300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker.

Laxspett i shotsglas

600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
ca 25-30 små träspett
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden