Marcus 16 års-tårta

26.11.2020 19:35

Det var inget svår val av tårta och tårtmotiv till sonnens födelsedag i år. Han älskar bara en sorts tårta och det är morotskakan, så det fick bli det. Motivet dock fick jag välja själv, och det är i stortsätt så som jag kommer att minnas min son som bäst som 16-årig: sovandes med fötterna utanför sängen, i ett minst sagt rörigt rum. Till och med han själv tyckte jag träffade mitt i prick med det. Älskade unge; Grattis på din dag! Allt på tårtan är gjort i sockerpasta och helt ätbart. 

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.

Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden