Minecraft tårta

17.11.2014 22:28

I veckan som gått, fyllde våran son 10 år. Härlig ålder med bestämda åsikter och önskemål. Ibland märks tydligt att tonåren är bara runt hörnet.

Hans önskemål till födelsedagsfirandet ( man får inte längre säga kalas) var en Minecraft tårta.....och självklart antog jag utmaningen utan att riktigt förstå vad jag gav mig in på. Minecraft är ett byggspel han är väldigt förtjust i, där man skapar allt möjligt med hjälp av block....eller nåt . Spel är inte min starka sidan, så jag var tvungen att googla fram lite bilder på det. Det såg inte alls så svårt ut.....Jag menar, hur svårt kan det vara att baka en fyrkantig tårta i två färger tänkte jag? Men jag fick verkligen något att bita i där kan jag säga.....det gick åt 300 stycken pixlar(fyrkanter) i sockerpasta för att täcka tårtan och att göra de alla likadana var tålamodsprövande. Satt till väldigt långt in på småtimmarna dagen innan, med linjal...... och mätte och mätte. Marcus blev i alla fall väldigt nöjd och stolt, så det var värt all möda. Innehållet blev morotskaka igen, enligt önskemål.  Grattis igen älskade unge!

Tårtan på bild är gjord på 2 satser av vanlig morotskaka och räcker till minst 15 personer.

Receptet nedan är för 1 sats:

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 små tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 liten tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja (eller rapsolja),
4 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord fyrkantig bakform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, på 190 grader.

När du har gjort ovan recept i 2 satser, bygg upp tårtan med glasyr i mellan, på toppen och runt om. Klä den i sockerpasta och garnera enligt önskemål.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden