Mjuka kringlor

19.09.2020 19:43

Återigen går jag tillbaks till mina rötter och försöker återskapa barndomsminnen. Kringlor i alla dess former var vanlig förekommande under min barndom, och jag älskade de alla. Många sorter var åt det hårda, salta hållet, men här kommer ett recept som en fantastiskt mjuk och lite sötare. Åt den direkt från plåten .... Recept för 12st.

5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt som toppning
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i mikron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i mikron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt allt mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl ovanför. Knåda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok.
Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knåda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knåda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knåda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i den smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knåda den några sekunder. Dela nu den i 24 lika delar och forma de till små bollar. Smörj dina fingrar och platta till två bollar i taget (lite som när man gör pizza) De blir ca 10-12cm i diameter. Vik ihop de som på en pannkaka och pressa med fingrarna över den för att undvika luftbubblor. Rulla sen med fingrarna tills det att de blir ca 30cm långa. Fläta ihop de två och två och sätt ihop det till kringlor. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjölk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader C.

5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt som topping
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. D

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden