Mördegstårta med rabarber- & jordgubbsmousse

06.08.2018 21:35

Här kan vi verkligen prata Midsommar smaker, färger och känsla. Jag blir så glad nu när jag tittar tillbaks på det, även om Midsommar var för 2 månader sedan. Att använda mördeg i stället för vanliga tårtbottnar, är tydligen en trend just nu, och även om smakerna satt och tårtan var en fröjd för ögat, föredrar jag nog tårtorna med mjuka bottnar. Men kul att få testa den i alla fall. Recept och inspiration från Cakebymary.se 

Botten, ca 10-12 port
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
Rabarber- & Jordgubbsmousse
375 g rabarber
375 g jordgubbar
1 - 1 1/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
6 gelatinblad
4 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vaniljsocker
Garnering
färska jordgubbar
jordgubbsgodis
färska hallon
blommor
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt.
Skölj och ansa rabarbern, och dela dem sedan i bitar. Häll rabarber, jordgubbar, socker och vatten i en kastrull. Koka på medelvärme tills allt har mjuknat, och mosa gärna sönder bitarna så det inte är några hela bitar kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Krama ur gelatinbladen och smält de i fruktblandningen. Ställ blandningen i kylen tills den kallna helt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och vänd ner i fruktblandningen.
Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita moussen på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita mousse även på den. Dekorera tårta med jordgubbar och övrig valfri garnering.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden