Morots praliner

26.09.2015 18:48

Praliner är verkligen ett område jag inte har gett mig in på än. Ska man göra  de på ett riktigt sätt med tempererad choklad, gjutna skal och lockade bottnar,  kräver mycket tålamod och träning för att lyckas....och en hel del redskap inte jag har idag. Pralin formar och marmor platta för att temperera  choklad på, står högst upp på min önskelista just nu.  Sen kan vi börja experimentera, men fram till det går det att leka lite i alla fall. Jag gjorde dessa fuskpraliner av morotskaka och doppade de i vaniljchoklad. Väldigt, väldigt goda...även om de inte är riktiga praliner ....du vet, med helt perfekt form, glansiga, som ger ett ”bräck” när du biter i de. Å andra sidan, behöver ingen tvivla på att mina är hemmagjorda :)  ....

2 ägg,
1,5 dl socker,
1,5 dl vetemjöl,
1 tsk bikarbonat,
1 tsk kanel,
0,5 tsk salt,
0,5 tsk vaniljsocker,
0,75 dl sojaolja (eller rapsolja),
2 dl morötter.
Kräm:
25 gram rumstempererad smör,
100gram Philadelphia ost (naturell),
80 gram florsocker,
0,5 tsk vaniljsocker.
Skal:
ca 400g vit vanilj choklad
ca 50g mörk choklad
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord form och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en 40 minuter, på 190 grader. Låt svalna helt. Gör i ordning krämen genom att röra ihop alla ingredienser till en mjuk kräm.
Praliner: smula morotskakan i en bunk och blanda i önskad mängd med kräm (inte för mycket dock, ett par skedar max) Ställ i kylskåpet över natten och dagen efter är det bara att forma till praliner och doppa i choklad.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden