Morotskaka

Svärmors recept på morotskaka har jag använt i många år. En riktig favorit hos många, framför allt min son.

Read about it in English here!

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.

Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat.

.

Samma sats kan fördelas i muffinsformar, men då är det viktigt att bara grädda dessa i en halv timme i stället för en hel timme. En gammal antik plättpanna passar perfekt som serveringsfat.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden