Munkar med kanel och socker

17.09.2015 19:18

Mina barn bara älskar munkar. Det är faktiskt en av de få sötsaker de äter......Lite ironiskt med tanke på hur mycket jag bakar hemma, men munkar till de har jag alltid varit iväg och köpt. Fram till idag d.v.s. Har alltid trott att det var svårt att lyckas med munkar och därför undvikit det länge, men nu har jag tagit mig i kragen och testat. Det visade sig vara väldigt enkelt och de blev såååå mycket godare än de köpta. Jag vet inte om det var en ren lyckoträff eller inte, men kan man baka bullar så tycker jag att man borde klara av munkar också. Degen påminner mycket om bullar, skillnaden är bara att i stället för att grädda i ugnen, friterar man de i olja. Hemligheten är att värma olja till 180 grader C för bästa resultatet. Då blir de helt perfekt stekta.

Recept för ca 20 stycken.
20 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 14 dl mjöl
socker och kanel till att doppa munkarna i
Gör så här: Lös upp jästen i ljummet vatten. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och värm upp till 37 grader C. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet. Rör ihop till en slät smet, tillsätt resten av mjölet (lite i taget, tills det att degen börjar lossna från bunkens kanter, precis som när man bakar bullar) Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ut ett hål i mitten på varje rundel. Låt de sedan jäsa till dubbel storlek.
Heta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Doppa de i socker blandat med kanel medan de fortfarande är varma, annars fastnar det inte.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden