Norska lomper och syltad rödlök

15.05.2014 19:11

Åker man till Norge och är sugen på korv och bröd, kan man snabbt se att förutom den klassiska korvbrödet som vi är vana vid här i Sverige, finns det även något annat som heter lompe. Det är en mjuk, tunn wrap bröd, som de flesta norrmän bara älskar och som såklart finns att köpa färdigt i alla matbutiker där. Men...om man skulle vilja prova göra det hemma, så fungerar det fint det med. Här kommer recept på en variant jag gör på poatatis och rågsikt mjöl. Till det brukar jag ha syltad rödlök som är bara såååå gott ihop med korv.

Lompe:

1kg potatis
3 + 7 dl rågsikt mjöl
1 tsk havssalt

Gör så här: Skala och koka potatisen i lite saltad vatten. Mosa den till ett potatismos och låt den svalna. Blanda i 3 dl av mjölet tillsammans med havs salt. Jobba ihop det till en smidig deg. Låt vila för ett par timmar. Du kommer att märka att degen har blivit mjukare nu och väldig klibbig för att kunna kavla ut. Tillsätt mer mjöl, tills du får en lagom deg konsistens för att kunna kavla ut små, tunna pannkakor. Ca 7 dl brukar jag behöva, men kan variera.  Kavla ut små tunna pannkakor och stek de i en torr panna, ett par minuter på varje sida. Torka gärna pannan med lite hushållspapper i mellan varje lompe så att alla mjölrester är borta. 

Syltad lök:

3 röda lökar
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten

Gör så här: Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg den över i en större glasburk. Koka ihop vatten, ättika och socker och häll den över löken. Lägg på lock och låt stå i minst några timmar. Jag tycker att den blir bäst när den får stå över natten. Den är fantastiskt god till grillad korv ihop med lompe.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden