Oreo Dream Extream Cheesecake look alike

27.03.2016 22:58

The Cheesecake Factory är en amerikansk kafékedja som i huvudsak serverar cheesecake och på deras meny finns bland många andra läckerheter, en Oreo Dream Extream Cheesecake som jag har försökt att återskapa här. De lämnar såklart inte ut några recept och jag har bara sett bilder på den, men det här i i alla fall min egen tolkning av den. Kaninen på toppen är gjord i sockerpasta och tog mig evigheter, men men.....den blev färdig till slut och dottern blev super lycklig. Hon ville så gärna ha en kanin på tårtan. Jag tycker mest den ser ut som ekorren från "Alvin och gänget", men inte en chans att jag skulle börja om. Glad Påsk på er!

Tårtan består av 4 lager.
Lager 1: Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Lager 2: Mjölkchoklad ganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.
Lager 3: Cheesecake:
250 gram Philadelphia ost
50 gram socker
50 gram grädde
2 ägg
1 msk mjöl
1 msk vaniljextrakt
några oreo kex (ca 8st)
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform (springform) med bakplåtspapper. Vispa ihop osten med sockret tills du får en krämig konsistens. Tillsätt grädde, ägg, mjöl och vaniljextraktet. Blanda väl med en slickepott. Häll först en tredje del av smeten i bakformen. Lägg på oreo kex, hela, lite här och där. Häll över resten av smeten över kexet som nu borde vara där i mitten av cheesecaken. Spelar ingen roll om de rör på sig lite. Grädda i vattenbad i ugnen i 20 minuter. Jag la min bakform i en annan form som inte tar in vatten först, och sen la det hela på en plåt fyllt med ca 2 cm vatten. I och med att man gräddar på det här viset, blir cheesecaken mycket saftigare. Låt svalna helt efter att den har gräddat färdigt. Ta ut den ur formen, tag bort allt papper och lägg den över brownie bottnen med choklad ganaschen på. Nu är lager 3 färdig.
Lager 4: Oreo mousse:
4 gram gelatinpulver
0,6 dl mjölk
50 gram vit choklad
1 äggula
1/2 tsk vaniljextrakt
150 gram grädde
1 tsk
florsocker
4 Oreo kex (smulade)
Gör så här: Lägg gelatinpulvret i ett par msk kall mjölk och lägg den åt sidan. Värm resten av mjölken och blanda i äggulan och vaniljextraktet efteråt. Värm nu gelatinen (som har stelnat under tiden) i mikron i ca 3-4 sekunder. Bara så att den skall bli flyttande igen. Häll över den i mjölkblandningen och rör väl. Smält chokladen (fungerar fint i mikron) och häll över den också i mjölkblandningen. Vispa grädden separat tillsammans med florsockret och lägg över den i mjölkblandningen. Blanda allt försiktig med en slickepott. Som sist skall smulorna av oreo kexet in. Nu är lager 4 klar att läggas över som sista lagret på tårtan. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar innan servering.
Jag hade lite riven choklad på toppen, och såklart dotters kanin som jag gjort i sockerpasta.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden