Ostfylld brödkrans till julbordet

27.12.2021 11:46

Juldagen ville vi äta annat än julbord, så vi bestämde oss för att införa traditionen omJulkalkon, vilket vi gjorde. Till det har man såklart den goda gräddsåsen, och vad kan det bli godare än att kunna doppa nybakad bröd i. Så, för andra dagen på rad, bakade jag brödkrans, men denna gång, blev den fylld med ost. Jag kunde lika gärna ha bara serverat sås och bröd, för det blev en rikigt hit hos alla. God fortsättning alla!

Pizzadeg:
7 dl mjöl
2,5 dl ljummet vatten
0,5 pkt jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
150 g riven ost
150g färskost (vitlök&örter)
Garnering:
1 uppvispat ägg
2 msk vitlökssmör (sör + 3 pressade vitlöksklyftor)
1 msk hackad persilja
1 msk hackad tranbär (blötlagda)

Gör så här: Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt vila under duk tills den har jäst till dubbel storlek. Dela degen i ca 14 större bollar och 10 mindre sådana. Kavla ut en och en på en mjölat bord, Lägg lite fyllning i varje och rulla till en boll som du placerar i krans form på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de större bollarna utåt och de små inåt. Låt jäsa nån halvtimme igen. Pensla kransen med uppvispad ägg och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter på 225 grader C. Ta ut kransen och pensla med vitlökssmöret medan den är varm, toppas med persilja och tranbär.
 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden