Pannacotta med salt karamell, nötter och colasås

06.08.2025 18:57

Sällan att en och samma dessert går hem till alla här i huset, men pannacottan är ett välkommet undantag. Denna gång provade jag ett recept där man först kokar sockret med vatten tills man får ett gyllenebrun karamellfärg. Blev mycket lenare i konsistens om det ens är möjligt. 


5dl grädde
2,5 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
3 g flingsalt
Till garneringen:
colasås
vispad grädde
rostade nötter

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut
fröna. Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta från värmen, täck
med plastfolie och låt stå och dra ca 15 minuter.
I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vattnet tills sockret fått en fin
gyllenbrun karamellfärg (inte alltför starkt värme dock). Ta ur vaniljstången från grädden och häll försiktigt
över den varma grädden över karamellen, lite i taget tills allt är i. Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan och blanda i urkramade gelatinblad. Fördela pannacottan i önskade dessertglas och ställ in i kylen minst 4 timmar.
Innan servering, toppa med vispad grädde, nötter och colasås.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden