Pepparkaks makroner

16.12.2014 23:21

 Makroner var det länge sedan jag bakade och nu till Jul tänkte jag att det vore väldigt gott att göra några sådan med pepparkakssmak. Det blev riktigt smaskens gott och kan varmt rekomendera. Tallriken med dessa, kommer jag att ställa väldigt nära mig på Julafton känner jag...eller kanske till och med "glömmer" att ta fram de..och gå och små smaska på de själv i smygg...

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
2 tsk pepparkakskryddor

Cream cheese frosting:

15 gram mjuk smör
100 gram Philadelphia ost
1 dl florsocker

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, pepparkakskrydda och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre.

Gör i ordning fyllningen genom att  blanda ihop alla tre ingredinser till en len kräm och använd den till att sätta ihop makronerna.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden