Pepparkakscheesecake toppad med lingon

05.12.2015 20:44

Då var det dags för en tjejkväll tillsammans med bästa kollegorna Åsa, Sofia och Ingela. Trevlig sällskap med mycket skratt och god mat .....inte mycket mer man kan begära då. Som dessert, serverade jag en pepparkakscheesecake, toppad med egen plockade lingon.

Read about it in English here!

Botten:
100 gram smör
8 digestivekex
20 små pepparkakor
Fyllning:
400 gram creme cheese som Philadelphiaost
2 ägg
3/4 dl socker
ca 10 pepparkakor i smulor
Täcke:
5 dl creme fraiche
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
Garnering:
frusna lingon
1/2 dl florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret och mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Blanda smöret med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant som är klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 7 minuter.
Vispa ihop cream cheese, ägg och socker och häll över botten. Grädda 25 minuter. Låt sen svalna något. Smula sönder pepparkakor över kakan, i ganska stora bitar. Blanda creme fraiche, florsocker och vanilj. Ha på ovanpå kakanoch grädda ytterligare 20 minuter. Låt chessecaken svalna, gärna över natten i kylskåpet. Ta fram den ca 30 minuter innan serveringen.
Vid serveringen: Ha i lingonen i en skål tillsammans med florsockret, rör om och ha på cheesecaken direkt.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden