Pizza gifflar med ost och skinka

23.02.2015 20:27

 Nu har vi haft en underbar  sportlov vecka tillsamans med family och vänner i skidbacken. Sarah (5) är nu ganska självgående på skidorna och Marcus (10) har bemästrat snowboard tekniken. Man blir så himla stolt och önskar man själv var lika modig och duktig som de. Inför resan han jag bl.a. baka några pizza gifflar som vi tog med oss och värmde på grillen ner i backen till lunch. Mycket gott och uppskattad av både stora och små och en bra variation till den klassiska korv och bröd......

Pizzadeg till 16st gifflar:

3,5 dl mjölk
50  gram jäst
1 tsk salt
100 gram smör
10 dl mjöl

Fyllning enligt smak: Jag använde tomatsås, riven ost och skinka. Penslade med ägg och toppade med riven ost, flingsalt och vallmofrön.

Gör så här: Smula jästen i en skål. Smält smör i en kastrull på log värme och tillsätt mjölken. Värm upp till fingervarmt (37grader C) och häll över jästen. Rör till den har löst upp och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop till en fin, smidig deg. Använd gärna köksmaskin i ca 7 minuter. Låt vila i minst 40 minuter under bakduk. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till två stora, runda pizza. Dela varje pizza med kniv i 8 likadana bitar. Lägg på fyllning på varje bit (tomatsås, ost, skicka). Rulla ihop till gifflar och låt vila igen i en halv timme. Pensla med lite vispad ägg, strö på lite riven ost, flingsalt eller vallmofrön och grädda i ugnen i ca 12 minuter på 225 grader C.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden