Rabarber och jordgubbstårta med maräng

17.05.2015 20:56

Efter några hektiskta dagar, fick jag äntligen möjlighet att få baka lite. Fick fira den norska national dagen med en typiskt svenskt rabarber och jordgubbstårta. Väldigt gott, men inte alls så bra för figuren....kändes som jag la på ett kilo av att bara nosa på den lite. Men, åt andra sidan är ju mitt motto "livet är för kort för att strunta i dessert"...så, jag tog en extra stor bit till slut. Ha det gott och sov så sött!

Botten:

50 gram smör
1 ägg+ 3 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
400 gram rabarber och några jordgubbar i små bitar
1/2 dl socker

Marängtäcket:

3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2dl socker. I en separat skål, blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet växelvis med det smälta smöret. Rensa rabarbern och sker den i ca 1 cm breda bitar. Häll smeten i en smord och bröad, rund springform på ca 20-23cm i diameter. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten och tryck ner de lätt i smeten. Lägg över jordgubbarna. Strö över 1/2 dl socker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör marängen genom att vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en seg och glansig maräng. När kakan har gräddat färdigt, ta ut den ur ugnen, bred på marängen lite toppigt och grädda i ytterligare 20 minuter, så att marängen får en fin färg. Låt kakan svalna i formen innan du lägger över den på fat. Servera ljummen, garnera med färska jordgubbar. Vaniljkräm är gott till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden