Rabarberkaka med marängtäcke

02.06.2014 21:06

Det där med att man bara bakar på helgen, gäller inte riktigt hemma hos oss. Nu är rabarber säsongen i full gång och jag, precis som så många andra just nu, vill gärna ta vara på det. Har själv inga rabarber i min trädgård, men har två snälla grannar som delar gärna med sig av sina.....och vill man göra en lite lyxigare dessert på rabarber, är denna kaka med marängtäcke en mycket godare alternativ till den klassiska smulpajen..... min smak, i alla fall. Ha en fin början på veckan!

Read about it in English here!

Botten:

50 gram smör
1 ägg+ 3 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
400 gram rabarber
1/2 dl socker

Marängtäcket:

3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2dl socker. I en separat skål, blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet växelvis med det smälta smöret. Rensa rabarbern och sker den i ca 1 cm breda bitar. Häll smeten i en smord och bröad, rund springform på ca 20-23cm i diameter. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten och tryck ner de lätt i smeten. Strö över 1/2 dl socker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör marängen genom att vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en seg och glansig maräng. När kakan har gräddat färdigt, ta ut den ur ugnen, bred på marängen lite toppigt och grädda i ytterligare 20 minuter, så att marängen får en fin färg. Låt kakan svalna i formen innan du lägger över den på fat. Servera ljummen och gärna med lite vaniljsås till. Jag vispar gärna grädde som jag blandar  vaniljsås i. Gott!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden