Rayan 1-års

23.10.2016 16:33

Till en liten fin kille på sin 1-års dag. Grattis Rayan!

Våning 1: dummy
Våning 2: lika bottnar gjorda på 10 ägg
Våning 3: lika bottnar gjorda på 8 ägg

Bottnar (varje botten delas i 3 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver 
Gör så här: Börja med att göra klä formarna med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter.
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Lycka till!
Lime mousse:
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
2-3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lime curd: färdig köpt.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden