Regnbågsrulltårta

03.04.2016 19:17

Nu bakas det till öppet hus dagen i skolan. Min sons klass skall försöka sälja lite fika för att få ihop lite mer pengar till en klassresa. Mitt bidrag blir en regnbågsrulltårta fylld med creme cheese kräm. Ett amerikans recept som jag hittade på nätet, som inte alls är dum. Jag var tvungen att smaka lite på kanterna så jag inte gör bort mig när den skall serveras. Jag var lite nervös med alla dessa färger, men det gick bra. Missade en röd rand i mitten bara, men jag tror inte någon mer än jag tänker på det. Ha det gott alla!

Botten:
5 ägg
1 dl socker
1 tsk citronsaft
2/3 del dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smält smör
pasta färg: gul, orange, röd, grön och blå
Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader C. Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulorna i ca 5 minuter. Tillsätt 0,5 dl av sockret (observera att det är bara halva mängden). Vispa vidare i ca 5 minuter till. Tillsätt citronsaft och ev. även lite rivet citronskal om du vill. I en separat skål, vispa äggvitor med resten av sockret (0,5 dl) till hård skum. Blanda äggule massan med äggvitorna med hjälp av en slickepott. Gör det försiktigt för att inte slår ut för mycket av luften i smeten. Tillsätt siktad mjöl och bakpulver på samma sätt med hjälp av slickepott. Häll i den smälta smöret på slutet, som inte får vara för varm. Blanda försiktigt och dela smeten jämt i 5 skålar. Färglägg dessa till regnbågens färger. När man har i färgen, kommer smeten att bli lite mer flyttande, men det är ingen fara med det. Häll varje smet i var sin spritspåse. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och börja spritsa långa sträck med smet. Lämna inget utrymme mellan varje färg. De skall ligga tätt ihop. Gult, orange, rött, grönt och blått o.s.v... Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 190 grader C. Ta ut bottnen och vänd den på en bakduk. Ta bort bakplåtspappret. Lägg en bakduk till ovanpå och vänd på hela bottnen så att den sida där bakplåtspappret satt, skall hamna längt ner (det är den sida som du vill skall synas när du rullar upp tårtan sen). Låt kallna och gör under tiden iordning fyllningen.
Creme cheese fyllning:
200 gram creme cheese / Philadelphia ost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
Gör så här: Vispa ihop den mjuka osten och sockret till en krämig massa. I en separat skål, vispa grädden hård och blanda ihop den med ostmassan. Använd en slickepott till detta. Bred fyllningen på bottnen och rulla ihop. Låt rulltårta stå i kylskåpet någon timme innan servering.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden